Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
To, že grafické karty Intel Arc přišly na trh s velmi špatnými ovladači, je všeobecně známo. O kolik se ale v průběhu času zlepšily? Youtuber Benchmark BEN to pravidelně zkouší a výsledky mohou leckoho překvapit.
tombominos (1345) | 25.1.202411:49
Na CB je retest 9 her s driverem 5186 vs 4972 a samozrejme vykon vuci podbnym kartam. Vicemene to potvrzuje drivejsi test z dubna na HWU a pridava par procent navic. Vykonove se 770 radi na urove 6650XT, v RT je vys, ale pro tuhle vykonovu tridu to je celkem jedno.
https:­/­/www.computerbase.de­/2024­-01­/intel­-arc­-grafiktreiber­-5186­-benchmarks­/#abschnitt_neuer_treiber_fuer_intel_arc_das_soll_er_bringen
Jetse jedna zajimava vec, driver rozbil devatou z testovanych her, kde vykon spadl o 50% dolu a tak ji do prumeru radeji ani nezaradili.
:)
Odpovědět0  0
tombominos (1345) | 16.1.20249:33
Je dobre, ze ae Intel snazi. Skocim trochu p. Surkalovy do toho rozjeteho vlacku a napisu.. who cares . Druha vec je, ze bez nejake reference pro srovnani s gr NV nebo AMD je sice hezke, ze Intel dela posun, ale ma to malou vypovidajici hodnotu, protoze to neno s cim srovnat.
Jinak tahle genrace grafik je mrtva a to doslova. Budou to treba pro nekoho zajimave bazarovky. Tot vse
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4982) | 16.1.202412:31
"a napisu.. who cares­"

No Vy cares, Vy jste tu nedávno řešil, že můžeme jenom snít o tom, že by ty ovladače vylepšily výkon o 30 %. A protože jsem zvídavý člověk a zajímá mě skutečnost na rozdíl od ničím nepodložených dojmů, tak jsem pátral, jaká ta skutečnost je. Moc relevantních dat k nalezení není a toto je asi nejsystematičtější zdroj dat, který k tomu máme. Když už jsem si s tím dal tu práci, tak jsem to i zpracoval do formy článku, protože to jistě zajímá i další lidi. A ukázalo se, že to bude dokonce o něco více, než těch 30 %, které dle Vás měly být jen nesplněným snem. On ten průměr vyšel dokonce 43 %, pokud si to pamatuju dobře, ale jak jsem psal v aktualitě, trochu skepticismu neuškodí a asi se můžeme shodnout na třetině.
Odpovědět3  1
tombominos (1345) | 16.1.202412:48
"No Vy cares,­"
.. to jste vedle jako jedle :­) Mne to zajima ciste z pohledu toho, jak to Intel zvoral a pak fantazii lidi, kteri si do toho projektuji nejakou zmenu herniho trhu k lepsimu, ktera nenastala, an nemohla s tim co Intel predvedl. Krome toho, jak jsem psal, ten produkt je mrtvy a to doslova. Podle informaci, pokud se jim da verit, se ani dalsi chipy nevyrabi. Intel ­"pouze­" udelal uvodni ­(velkou­) varku a tim to skoncilo. Vetsim ­'fiaskem­" pro Intel to pomalu ani skoncit nemohlo, vyjma toho, ze to bude mit aspon slusne vyuziti v int grafikach.

"y jste tu nedávno řešil, že můžeme jenom snít o tom, že by ty ovladače vylepšily výkon o 30 %­"
.. ano, protoze ja se bavim o ovladacich, ktere jsou od zacatku v ­"pouzitelnem­" stavu a zrcadli plus­/minus vykon finalniho produktu. Nebavim se a ani by mne nenapadlo se vrtat v tom, kdyz mam ­"ovladace­" ktere vykazou ­"200%­" narust, ze je to neco, co by se melo chvalit. Spis je to naopak tragedie v tom, co Intel dodal na trh a v jakem to bylo stavu. Vic to myslim rozebirat nemusim.

"A ukázalo se, že to bude dokonce o něco více, než těch 30 %, které dle Vás měly být jen nesplněným snem.­"
.. opet je to treba chapat v kontextu a kontext byl jiny To by jste mel vedet. Kontext byl ten, ze tech 30% ztraty na 3070 podle metodiky HWU, tahle karta nikcy nedozene. To ze jste si to prebral po svem a snazite se tady z nejakych nekonzistentnich dat, delat zavery, je dobre tak pro zajimavost, ale to je asi tak vsechno.
Odpovědět0  4
Milan Šurkala (4982) | 16.1.202417:03
"Podle informaci, pokud se jim da verit, se ani dalsi chipy nevyrabi. Intel ​­"pouze​­" udelal uvodni ​­(velkou​­) varku a tim to skoncilo.­"

Co určitě skončilo, to jsou karty Limited Edition přímo od Intelu. O tom, že by se přestaly vyrábět čipy, o tom nevím ­(neříkám, že to není pravda, jen o tom nevím, a vzhledem k tomu, že A580 představil teprve čtvrt roku zpátky, tak se mi to moc nezdá­).

"Spis je to naopak tragedie v tom, co Intel dodal na trh a v jakem to bylo stavu.­"

No tragédie to je, to přece nikdo nepopírá. Ale také to znamená, že těch 30 % není z říše snů, jak jste tvrdil, a realita to dokonce překonala. Takže nejprve jste kopal do Intelu kvůli tomu, že nedokáže ty ovladače vylepšit o 30 %, a když se ukáže, že jste se mýlil, a tedy že splnil to, co podle Vás dokázat nemohl, tak do něj kopete zase za to, že mu to umožnila špatná kvalita původních ovladačů. Ale vždyť přece o tom to celé bylo. Bylo to o tom, že ta kvalita původních ovladačů byla tak špatná, že těch 30% nahoru bylo možné udělat. Tak proč se Vám to zase nelíbí, když jste právě tohle po Intelu chtěl?

"Kontext byl ten, ze tech 30% ztraty na 3070 podle metodiky HWU, tahle karta nikcy nedozene. To ze jste si to prebral po svem­"

Jak si mám přebrat tohle?: ­"Akorat se ti ten vykon ovladacema nezvysi magiicky v prumeru o 30%, ze­" No očividně se ten výkon ­"magicky­" těmi ovladači o 30 % zvýšil. Ono je to dokonce více. Dokonce i když vezmu úplně všechny hry včetně těch, které mají třeba jen tři měření krátce po sobě ­(např. 4972­-5081­), tak je ten průměr 32 %.
Odpovědět1  0
tombominos (1345) | 16.1.202417:47
Vas bavi se dohadovat, ze? :­)

MLID uvadel, ze Intel nechal vyrobit cca 4 mil ks chipu diskretnich grafik Arc. Ty byly k dispozici uz zacatkem 2022, ale sedeli ­"u vyrobcu­", protoze se cekalo na drivery. Intel to vydal ve dvou fazich zacatek leta a pak na podzim 2022.
A ted otazka, at uz jsou inf o dalsi produkci k dispozici nebo ne.. Nechal by jste vyrabet chipy, jejiz zastoupeni v maloprodeji je na urovni tak ­"1%­" s velikosti chipu 400mm2 preshyjici 6700XT za 380E se 16GB a 330E s 8GB? Vzdyt to co nenatlacil nekam do OEM nebo nekoupil nekdo k vuli 16GB na AI, ta se v principu neproda. Kolik myslite, ze na tom Intel prodelal?

"Takže nejprve jste kopal do Intelu kvůli tomu, že nedokáže ty ovladače vylepšit o 30 %, a když se ukáže, že jste se mýlil, a tedy že splnil to, co podle Vás dokázat nemohl, tak do něj kopete zase za to, že mu to umožnila špatná kvalita původních ovladačů. ­"
.. ja nepotrebuji do Intelu kopat. On kope do sebe sam. to za prve. Za druhe, pouzivate ukazkovou demagogii. Zamerne vynechavate kontext, ve kterem byly puvodni vyroky receny. Dalsi vec, ze ja se odkazuji na testy HWU, kde je mate? Proc mi tady davate nejake no­-name testy nekoho, ktere s testy, na ktere jsem ukazoval nemaji nic spolecneho. Ukazete mi premerene hry z HWU a ja reknu,z e mate pravdu. Kde je mate? Mate prd..

"Jak si mám přebrat tohle?: ​­""
.. preberte si to ­"dynamicky­" jak potrebujete. Ostatne to tak delate pokazde. Mne testy, ve kerych ty hry puvodne ani treba nefungovali, opravdu nezqjimaji. Ale o by jste jako redaktor mohl vedet sam.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4982) | 16.1.202418:18
"Kolik myslite, ze na tom Intel prodelal? ­"

Jaká je bilance, to netuším.

"Kde je mate? Mate prd.. ­"

Stejně jako Vy nemáte výsledky, které by říkaly, že to tak není.

"Ukazete mi premerene hry z HWU a ja reknu,z e mate pravdu. ­"

No to je právě ten problém. Nové testy nemáme, takže musíme jen odhadovat na základě toho, co je k dispozici. Máme tu výsledky, které ukazují více než 40% nárůst, ty ale vypadají dost optimisticky vzhledem k tomu, že rozdíly mezi původními a letními ovladači v jiných redakcích vycházely okolo +18 %, zatímco tady spíše k 25 %. Když na to aplikujeme tuto korekci, budeme někde kolem 30 %. Další testy ukazují výkon někde k úrovni RTX 4060.

Na RTX 3070 potřebovala A770 šílených 40 % ­(v 1080p­). Z více zdrojů máme potvrzeno, že už v létě přidal Intel téměř 20 %, takže tehdy chybělo 20 % na RTX 3070. Jestli další testy ukázaly plus minus výkon RTX 4060, opět nám chybělo cca 20 % na RTX 3070. Od té doby se to ale zase posunulo o něco dál, výše zmíněná videa napovídají po korekci spíše 10 % na RTX 3070. Když to poskládáte dohromady, tak přesné číslo sice nedostaneme, ale aspoň víme, kde se zhruba pohybovat. Ovladače to posunuly podstatě dál. Bohužel nevíme přesně kam. Že to stále zdaleka není na výkonu RTX 3070, to je jisté. Jestli někdo tvrdí, že ano, tak si to jen nalhává.

"Mne testy, ve kerych ty hry puvodne ani treba nefungovali, opravdu nezqjimaji. ­"

No to by Vás ale zajímat měly, když Vám snižují ten průměr a tlačí to procento níže, což je to, co chcete :­-­) Já Vám je tam schválně pak zmínil, abyste měl radost, měl nižší číslo a podpořil Váš argument... a Vás nezajímají. To mě překvapuje.
Odpovědět0  0
tombominos (1345) | 16.1.202418:33
To nema smysl.
hezky vecer
Odpovědět0  0
tombominos (1345) | 16.1.202418:03
A nez mi zase napisete neco jineho, tak Vam znovu napisu ­"kontext­" mych tvrzeni.
Jednalo se o to, ze mereni HWU namerilo prumer 12 her na urovni ­(trochu pod­) 6600XT. Druhy diskuter udaval potencial 3070, coz je cca 30% nad 6600XT. Muj argument je, ze si Intel muze nechat zdat o tom, ze by o 30% zvedl drivery na uroven 3070. Cele je to zalozeno na samplu her a nastavenich, ktere vychazi z testu na HWU.
Prosim zvaste svou odpoved v ramci tohoto kontextu. Jinak nema smysl vest dalsi kolo dohadovani.
Dekuji
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4982) | 16.1.202418:45
"Muj argument je, ze si Intel muze nechat zdat o tom, ze by o 30% zvedl drivery na uroven 3070.­"

Viz výše. Ta procenta dost lítají.

1, Na RTX 3070 Intel A770 nestačí ani s novými drivery. Tohle snad nemusíme rozebírat, v tomhle s Vámi naprosto souhlasím.

2, Přesto to vypadá, že se to o těch 30 % zvedlo. Co s tím? Problém je v tom, že Vaše tvrzení hovoří o dvou věcech, o 30 % nahoru a o výkonu RTX 3070. Zatímco to první to být může, to druhé ne. Vtip je v tom, že jeden test uvádí mezi kartami 30% rozdíl, další 40% rozdíl.

Nevěřím tomu, že kdyby HWU otestovalo stejných 12 her, že se to dostane na úroveň RTX 3070 a v jejich samplu to dosáhne 30 %. To však nevylučuje to, že na jiném samplu her to těch 30 % být může. Ostatně ty testy, na které jsem odkazoval výše, byly dokonce z téměř 20 her, což je ještě více reprezentativní vzorek než 12, ne? Máme tu testy, které naznačují 20 % i 30 % nahoru. Přesto žádný z nich, když je poskládáte adekvátně dohromady, nenaznačuje, že by se A770 výkonem přibližovala RTX 3070.

Znova, A770 NEMÁ výkon RTX 3070. Ani s nejnovějšími ovladači.
Odpovědět0  0
tombominos (1345) | 17.1.20249:48
Ano, mate pravdu. Na urcitem samplu her, muze byt ten rozdil i vic jak 30%. Ale tady je preci dulezite se ptat, jak je to mozne. A duvod je ten, ze ty drivery byly tak mizerne ­(nedodelane­) v dobe uvedeni. Cili je to situace, ktera se vymyka beznym zvyklostem.. Jinak by to bylo podobne jako u AMD, NV, kde nejake hry narostou o par procent v case. Vyjimecne se neco posune nad 10% a celkove jste treba max do 10% za 3 roky od vydani.
Jinak, kdyz se vratim k tomu kontextu.. pokud by jste nekde vyhrabal rozdil mezi 4123 ­( ktery by byl base line ­(to je vydani druheo testu HWU­) a aktualnim, tak by to mohlo byt zajimave. Ty drivery uz aspon nebyly v te dobe ­'divoky zapad­'. Ale min bez DX9 a DX11 po skrovnu :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 17.1.202411:23
"A duvod je ten, ze ty drivery byly tak mizerne ​­(nedodelane​­) v dobe uvedeni. Cili je to situace, ktera se vymyka beznym zvyklostem.. Jinak by to bylo podobne jako u AMD, NV, kde nejake hry narostou o par procent v case.­"

No vždyť ale o tom přece celou tu dobu mluvím! Celou tu dobu tady přece hovořím o tom, že nárůstu o 30 % se v případě Intelu nemůžeme až tak moc divit právě kvůli tomu, jak ty ovladače byly mizerné na začátku, a že v případě AMD­/Nvidie by něco takového bylo zázrakem. Tak proč mi říkáte něco, co se Vám tady snažím vysvětlit už několik dní?
Odpovědět0  0
tombominos (1345) | 17.1.202412:06
Tak vsechno ok, vzdyt se vlastne shodnem :)
Odpovědět0  0
kutil05 (1026) | 17.1.20247:08
To je kravina. Technicky nikdy při vydání nedává grafika kvůli ovladačům 100% a jde jen o to jak velký je rozdíl proti teoretickému maximu a jak moc se ty ovladače daří časem vyladit. A jelikož Intel před tím dělal jen integrované grafiky, z kterých je snadnější ten výkon dostat ­- je to podobné jako dobré využití vícejádrového CPU ­- tak pochopitelně ten rozdíl při uvedení byl větší, než na jaký jsme zvyklí u Nvidie a AMD a je to logické.
Odpovědět0  0
tombominos (1345) | 17.1.20249:40
Ja nevim na co odpovidas, ale na muj prispevek teda urcite ne :)
Odpovědět0  0
kutil05 (1026) | 17.1.20249:48
Trochu to uhnulo, je to pro Milan Šurkala.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1496) | 16.1.20249:25
Dost pitomý nadpis, jsem myslel že dále lze očekávat dalších 40%, z čeho by se tak usuzovalo? Ono je to nyní +40% proti původnímu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 16.1.202412:21
Právě proto je v nadpise ­"zlepšování ovladačů Intel GPU v čase­", aby bylo jasné, že jde o výsledek postupného ­"zlepšování­" za delší čas a ne jednorázové ­"zlepšení­" jedněmi ovladači.
Odpovědět0  0
honza1616 (3702) | 16.1.20247:33
Je fakt že Intel jako nováček ve výrobě grafik měl handicap v podobě neodladěných ovladačů.
Ale to pořád nemění nic na tom že je o 1­-1,5 generace výkonnostně pozadu, a tohle ovladače už nedoženou když to nezvládají ani teď když už jsou ­"vyladěné"
Odpovědět0  0
odb (545) | 16.1.20248:59
Cakal som, ze prva generacia Intel grafik bude nic­-moc. Ja som len dufal, ze tie grafiky nezatrhnu po jednej generacii. Konkurencia v tomto smere nieje na skodu. Som zvedavy na dalsiu generaciu. Kludne Intel nemusi konkurovat hi­-endu ale ak by mal pokryty zvysok, tak by to bolo super.
Odpovědět4  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.